Un alt exemplu de a face lucrurile in numele nostru, pentru noi dar, fara noi...

28-07-2015 16:51 -

Catre: Departamentul politici pentru relaţia cu Românii de Pretutindeni
Bulevardul Primăverii, nr. 22, sector 1, cod poştal 011972
Bucureşti, România
In atentia: Domnului ANGEL TALVAR,
MINISTRU DELEGAT pentru Relaţiile cu Românii de peste hotare


SCRISOARE DESCHISA


Ref.: Prima zi a vizitei ministrului delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr în Republica Italiană.

Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii din afara granitelor tarii, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 24 iulie 2015, o intalnire cu cativa cetateni romani care vin definiti a fi "mediul asociativ", "reprezentanti ai comunităţii românești", iar aici cred si sper ca se refera la membrii delegatiei sale si reprezentanți ai Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Roma, dar şi cu mass-media de limba română, din "centrul şi sudul Italiei", ceea ce se afirma si in comunicatul DPRR, publica, dar si in declaratiile si interviurile acordate de catre ministrulul delegat cu aceasta ocazie.
Daca domnia sa numeste "mediu asociativ" sau "reprezentanti ai mediului asociativ din centrul si sudul Italiei" cei cativa cetateni romani prezenti la acest asa zis eveniment, iar prezenta din sala a satisfacut planul de activitate sau interesul domniei sale, facandu-l sa declare ca "apreciaza evolutia relatiilor dintre DPRRP si mediul asociativ romanesc din Italia", atunci situatia este intr-adevar ingrijoratoare si scoate in evidenta, inca o data, chiar daca nu ar mai fi fost nevoie, limitativitatea informatiilor si a relatiilor cu mediul asociativ romanesc din Italia dar si limitativitatea raportului pe care departamentul, pe care il conduce si reprezenta, il are in acest moment cu cetatenii romani din afara granitelor tarii si mai ales cu adevaratul mediu asociativ romanesc din Italia ! Si cand spun asta ma refer la adevaratii reprezentanti ai mediului asociativ romanesc din Italia, acei romani care zi de zi se confrunta cu situatia critica a concetatenilor nostri prezenti pe teritoriu, la nivel de relatii de munca, respectarea drepturilor omului si respectarea legislatiei, promovarea imaginii, a culturii si a traditiei romanesti peste hotare si in Italia dar si cu multe altele ! Acele figuri reprezentative care prin activitatea lor, bazandu-se pe forta proprie si fara sprijinul real al institutiilor reprezentative ale statului roman, sunt alaturi de romanii din afara granitelor tarii noastre si in mijlocul lor ascultandu-le dar si rezolvandu-le probleme acestora ! Sunt cei pe care atat guvernul Romaniei cat si reprezentantii politici, din nefericire pentru noi toti, continua sa-i ignore, dar de care incearca cu orice prilej sa se foloseasca in mod tacit.
Nu am sa ma opresc asupra acestor aspecte, mai sus prezentate, pentru ca ele sunt de multa vreme o ceritudine a dezinteresului reprezentantilor statului roman de a avea un raport de coeziune concreta si reala cu cetatenii romani din afara granitelor tarii, in mod deosebit cu cei din Italia si Spania, unde concentratia este majora iar numarul lor constitue, prima in Italia si respectiv a doua in Spania, cele mai numeroase comunitati de romani din strainatate.
Am sa subliniez insa cateva aspecte legate de declaratiile domnului ministru delegat si referitoare la abordarea "cantitativa" a numarului membrilor comunitatii din Italia si de declaratia referitoare la dezvoltarea programelor ocupationale ce vizeaza cetatenii romani din strainatate si asistenta oferita de catre DPRRP in vederea integrarii sau reintegrarii in munca a acestora, in Romania.
Stimate domnule Angel Talvar ministru delegat pentru relatiile cu romanii de peste hotare, in urma declaratiei dumneavoastra, facuta in cadrul intalnirii de vineri, de la Roma,cu cetatenii romani participanti la acel eveniment, ati afirmat ca este "greu de facut o estimare cantitativa" a numarului membrilor comunitatii de romani din Italia si ca "este greu de apreciat in cifre" datorita mobilitatii acesteia, definind-o chiar a fi o "diaspora de mobilitate". Gresita si totodata surprinzatoare declaratia domniei voastre, mai ales cunoscand capabilitatea si experienta plurienala, dar si cunoasterea activitatilor si problematicilor romanilor din afara granitelor tarii, pe care o au membrii activi ai staff-ul departamentului dumneavoastra !
Asa cum am mai precizat si cu alte ocazii, atat timp cat la nivel legislativ nu va fi definit in mod clar termenul de "diaspora romaneasca", tot timpul vor exista interpretari dar mai ales va exista acea marja de manipulare si folosire a terminologiei dupa bunul plac al fiecaruia dintre cei care prin functia lor, sunt reprezentantii clasei politice din Romania. Daca dumneavoastra considerati comunitatea romaneasca din Italia ca fiind o "comunitate de mobilitate" a diasporei romanesti si veti continua sa atribuiti un statut de "romani din afara granitelor tarii" cetatenilor romani, cu domiciliu si rezidenta in Romania, acelor "navetisti" in strainatate din diferite motive personale, nu faceti decat sa aduceti un prejudiciu atat imaginii comunitatii romanesti din afara granitelor tarii, cei cu adevarat statut de membrii ai diasporei romanesti cat si statului roman care demonstreaza, din pacate, atat dezinteres fata de acestia cat si incompetenta in definirea statutului de cetatean roman in strainatate.
Navetistii romani, nu sunt "romani de pretutindeni" domnule ministru, chiar daca-i intalnim pretutindeni prin afara granitelor tarii ! Cati sunt ei ? Reprezinta exact acel 35-40% mentionat in declaratia dumneavoastra si care ar trebui considerat in plus in momentul in care se incearca o apreciere a "cifrei cantitative" domnule ministru delegat, asa cum vi s-a sugerat in Catania si reprezinta "comunitatea romanilor de mobilitate", nu "diaspora de mobilitate" ! Termenul de "diaspora de mobilitate" ar putea fi atribuit cetatenilor romani domiciliati in strainatate, intr-un anumit stat si care isi muta domiciliul sau rezidenta intr-un alt stat. Aceasta "comunitate de mobilitate" este formata din cetateni romani domiciliati si rezidenti in Romania, care au cetatenie romana si care desfasoara in mod regulat diferite activitati lucrative, in marea lor majoritate ilegale pe teritoriul altui stat ! Acesti cetateni romani rezulta a fi inregistrati in Romania, dar nu sunt in Romania ! Acesti cetateni romani, sunt considerati de dumneavoastraeomani in afara granitelor tarii, dar nu rezulta a fi inregistrati in strainatate ! Va intreb domnule ministru: Ce sunt, cine sunt, cati sunt, unde sunt si mai ales unde rezulta a fi inregistrati acesti cetateni romani !?In baza carui criteriu ii denumiti a fi "romani din afara granitelor tarii" ?
Cine sunt acestia ? Va raspund din experienta zilnica. Sunt cei care, chiar prezenti pe teritoriu Italiei in mod continuativ, neinregistrandu-se in registrele de evidenta a populatiei si nedeclarandu-si prezenta pe teritoriu, continua sa lucreze la negru, sa alimenteze retele de trafic ilegal de persoane, retelele de prostitutie, sa fie in continuare resursa de "mana de lucru" ieftina pentru agentiile de intermediere a fortei de munca din Romania si din Italia, care-i trimit la munca campului in regim de sclaviei sau in casele italienilor fara un contract de munca, fara a le asigura drepturile salariale, fara a le oferi asistenta necesara dar continuand sa le perceapa comisioane si sa-i arunce pe strazile strainatatii atunci cand vreunul dintre ei isi cere macar un drept !
Facand un calcul matematic simplu, folosindu-ne de cunoscutele ecuatiei, veti ramane surprinsi de necunoscuta acestei ecuatii: rezultatul ! Acel 40% mentionat, dintr-un 1.231.000, reprezinta circa 500.000 ! Cinci sute de mii de cetateni romani care lucreaza la negru si de pe urma carora retele de trafic de persoane sau asazisii angajatori castiga in medie cca 500 de euro de persoana pe luna. Sunt circa cinci sute de mii de persoane care incasand in medie 700/800 de euro lunar "salariu", vireaza in contul familiilor lasate in Romania in medie cca 500 de euro lunar ! V-ati intrebat vreodata cum ajung acesti bani in Romania !?
Sunt circa cinci sute de mii de cetateni romani, care plecand in strainatate isi abandoneaza familile si copii in Romania ! Sunt acei cetateni romani, numiti "romani din diaspora" si de catre presedintele CNAS Romania, Vasile Giurea, si la care domnia sa facea probabil referire, in necunostinta de cauza, total dezinformat, dar mirat si cu un clar scop denigrator, in declaratiile sale jignitoare aduse la adresa adevaratilor "romani din afara granitelor tarii", in campania sa de heirupism politic tipic romanesc. Sunt cinci sute de mii de cetateni romani care sunt lipsiti de orice serviciu de protectie sau asistenta in caz de nevoie in afara granitelor tarii, dintre care sute de persone care solicita in mod repetat asistenta organizatiilor de voluntariat de pe teritoriu Italiei in vederea solutionarii problemelor create, unii chiar pretinzand aceasta!
Si acum va intreb domnule ministru delegat, drepturile cui sa le aparam noi, reprezentantii organizatiilor de voluntariat din Italia ? Drepturile unor cetateni comunitari care incalca legea in mod repetat in spatiul european si fata de care statul roman nu are nici o grija ? Drepturile conationalilor nostri care din punct de vedere legislativ nu sunt "nici pe jos, nici in caruta" fiind doar persoane prezente dar inexistente din punct de vedere legal ? A unor cetateni comunitari care chiar prezenti pe teritoriul Italiei de fapt si legal ei nu exista !?
Ce face statul roman, domnule ministru, pentru a combate acest fenomen si pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani din strainatate, a celor care si-au dobandit legal statutul lor de "romani din afara granitelor tarii" ? Pe ie cine-i aparadomnulke ministru in fata campaniilor de denigrare si de rasism !? Ce face statul roman pentru a sprijini organizatiile reprezentative, care zi de zi se zbat pentru rezolvarea problemelor ce sunt create de catre acestia si totodata problemele acestor conationali, create de ei sau de catre "intermediarii autorizati" romani din Romania !? Raspunsul dat prin fapte de catre guvernul Romaniei este unul singur : NIMIC !
Continuati sa considerati conceptul de "reprezentativitate" doar prin intermediul cifrelor si nu a faptelor ! Continuati sa ignorati convocarea si invitatiile oficiale, care ar trebui sa vina din partea dumneavoastra ca reprezentanti de drept si ca prim interesati, teoretic vorbind, a situatiei cetatenilor romani din afara granitelor tarii prin insasi statutul dumneavoastra de reprezentanti ai acestora. Convocari si invitatii ce ar trebui adresate in mod direct celor care prin activitate alor desfasoara o adevarata activitate pe teritoriu ! Continuati sa organizati pelerinaje in strainatate si nu vizite de lucru mirate in interesul rezolvarii problematicilor si a unei reale politici de sustinere si promovare a cetatenilor romani in strainatate, in strainatate dar si in Romania ! Continuati sa organizati evenimente pentru aplaudaci nu pentru a invita si discuta cu adevaratii interesati ! Continuati sa ne prezentati "power-point"-uri aratandu-ne ce frumos este sa vorbiti in numele nostru, dar fara noi, sa faceti lucruri in numele nostru, aparent pentru noi, dar niciodata cu noi !
Cum ramane domnule ministru cu aplicarea principiului, de dumneavoastra exprimat al "lucrurilor făcute temeinic, judicios" !?
Iar acum trec la cel de-al doilea aspect subliniat la inceputul acestui continut si ma voi referi strict la declaratiile domniei voastre referitoare la acele programele de ajutorare si de "integrare in munca" in Romania, a cetatenilor romani din afara granitelor tarii noastre, mentionate de dumneavoastra in cadrul intalnirii de la Roma si in declaratiile de presa date de domnia voastra in mas-media romaneasca.
Interesanta si laudabila actiune, in principiu, aceea de ajutorare a celor care doresc sa revina si sa se restabileasca in Romania si totodata prezentata a fi o actiune de sprijinire a acestora in procesul de integrare sau reintegrare in munca. Ceea ce insa nu este laudabila, este "metodologia" aplicata si mai ales cooptarea partenerilor in acest program ! Daca pentru a sprijini cetatenii romani, DPRRP-ul alege ca partenerin proiect "comunitatea de afaceri italiana din romania" si dumneavoastra o vedeti pe aceasta ca fiind un prim factor esential in crearea unor noi locuri de munca in Romania dar si un partener principal in incurajarea romanilor din afara granitelor tarii de a reveni in Romania, va inselati ! Iar in al doilea rand dati o clara dovada de dezinteres total fata de declaratia si conceptul de sprijinire a cetatenilor romani, demonstrand ca de fapt in spatele acestor asa zise programe de integrare se ascund diferite interese economice a unor elemente politice din Romania. In loc sa fie alocate fonduri in vederea sustinerii deschiderii de noi activitati lucrative in Romania, prin programe directe cu romanii din strainatate si in interesul direct al acestora, care prin statut ar trebui sa fie primii beneficiari in cadrul proiectelor departamentului pe care il conduceti si reprezentati, DPRRP-ul alege sa finanteze si sa sprijine activitatile comerciale ale mediului de afaceri strain in Romania !?
Scandalos domnule ministru ! Sau poate, aceasta "comunitate de afaceri" a dobandit statut de "rdp-ist" si poate accesa inclusiv fondurile de finantare din cadrul departamentului, fiind chiar eligibila conform prevederilor art.1 din legea 321/2006.
Interesant este ca acordati o atentie deosebita "comunitatii de afaceri italiene din Romania" considerandu-i a fi potentiali parteneri in programele departamentului si in interesul cetatenilor romani din strainatate, dar, la invitatia ce v-a fost adresata de a participa la o intalnire cu "comunitatea oamenilor de afaceri romani din Italia" raspundeti, citez din interviul telefonic acordat de domnia voastra la "Jurnalul Romanesc" in data de 24 iulie 2015, spunand ca: "am acceptat invitatia chiar daca nu este un lucru care sa tina de departamentul pe care il conduc". Pentru ca apoi sa definiti aceasta comunitate a oamenilor de afaceri romani din Italia ca fiind, simplu, " un element de prezenta romaneasca" pe teritoriul statului Italian.
Stimate domnule ministru, cele mentionate in acest continut, nu sunt un atac la persona publica sau a oficialitatii pe care o reprezentati , ci doar o constatare a sfidarii, din partea institutiilor reprezentative romanesti, a inteligentei , a capabilitatii si capacitatii noastre de intelegere dar si de actiune in teritoriu. A noastra, cei care prin statut si lege suntem definiti a fi in continuare "romani din afara granitelor tarii" ! Pe noi, cine ne tuteleaza si ne sprijina domnule ministru delegat ?!
Va intelegem neputinta prin functia pe care o ocupati ca si ministru delegat, ministru fara portofoliu si uneori doar cu rol de emisar si executant, chiar daca prin statutul dumneavoastra de om politic si reprezentant al romanilor de pretutindeni, este inacceptabil !
Acelasi rol de "emisari" si "purtatori de cuvant" pe care Guvernul Romaniei, prin legea 299/2007, incearca sa il atribuie si participantilor la "Congresul Romanilor de Pretutindeni", nemodificand nici legislatia in vigoare si nici organizand ceea ce prin lege este un drept dobandit al nostru si totodata o obligatie a sa, evitand cu toate fortele sale, posibilitatea atribuirii unei puteri executive eventualilor viitori reprezentanti in cadrul congresului!
Respectarea cetatenilor romani din afara granitelor tarii, pe cat se pare este o optiune a politicienilor romani, dar respectarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor romani, definiti in continuare a fi prin statut si cu drepturi depline, "romani din afara granitelor tarii, este o obligatie a oricarui Guvern al Romaniei, domnule ministru delegat !

Italia, 27 iulie 2015

Leontin Cojocea,
Presedinte C.A.S.C.R.I. si Coordonator Regional Toscana al C.N.C.R.I.