28 Marzo 2024
person
area privata
visibility
News
percorso: Home > News > News Generiche

DIASPORA ESTIVAL - 2014

30-08-2014 14:30 - News Generiche
CNCRI A PARTICIPAT LA CEA DE A DOUA EDIZIE A PROGRAMULULUI "DIASPORA ESTIVAL"
- EFORIE NORD, AUGUST 2014



Ieri, 24 august 2015, au luat sfârșit lucrările celei de-a doua ediții a programului „Diaspora Estival", program organizat de către MAE - DPRRP pentru românii de peste hotare și desfășurat în perioada 18-24 august 2014 la Eforie Nord, județul Constanța.

Programul ultimelor trei zile ale „Diaspora Estival" a cuprins întâlniri, dezbateri şi ateliere pe teme diverse, de interes pentru mediul asociativ din comunităţile româneşti din întreaga lume.

Joi, 21 august 2014, Zvetlana Ileana Preoteasa, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, a prezentat proiectele IEH, printre care „Manualele IEH" şi „ Basm românesc". „Basmul românesc scris de copiii români din diferite comunităţi este o creaţie încărcată de emoţie - am fost extrem de impresionat să îl citesc alături de micii săi autori." a spus Bogdan Stanoevici, Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, prezent la această dezbatere.

Vineri, 22 august 2014, participanţii din diferite comunităţi româneşti au dezbătut tema integrării socio - politice prin intermediul mass - media. A fost discutat atât rolul mass-media româneşti din diaspora, cât şi nevoia de valorificare a elitelor profesionale şi personalităţilor din statele de reşedinţă. Reprezentanţii mediului asociativ al românilor de pretutindeni au vorbit despre importanţa integrării prin asumarea responsabilităţii civice în interiorul comunităţilor în care românii trăiesc şi muncesc, prin participarea la procesul democratic şi prin consolidarea dialogului cu autorităţile locale şi centrale din ţările de reşedinţă.

Atât joi, 21 august, cât şi vineri, 22 august, au continuat şedinţele atelierului de formare în domeniul managementului de proiect şi accesării de fonduri europene şi transfrontaliere. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prezent la una dintre aceste şedinţe, a prezentat o serie de proiecte pe care ministerul pe care îl conduce le are în vedere pentru românii de peste hotare şi a răspuns la întrebările adresate de către participanţi.

Sâmbătă, 23 august 2014, Doris Mircea, Director General al Departamentului de Comunicare al MAE, a prezentat misiunea, obiectivele şi priorităţile Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În încheierea lucrărilor „Diaspora Estival" 2014, participanţii şi organizatorii s-au reîntâlnit pentru o şedinţă dedicată concluziilor celei de-a II-a ediţii a acestui program susţinut de către MAE - DPRRP. „Ne despărţim cu sentimentul împlinirii, dar şi cu certitudinea că în aceste zile de dezbatere aprinsă şi de schimb de idei a prins contur o mare familie, o familie care nu cunoaşte frontiere şi nu cunoaşte distanţe. În calitate de Ministru delegat pentru românii de pretutindeni, alături de colegii mei din Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, sunt mândru că am fost gazdele unui eveniment de o asemenea relevanţă şi amploare, ca am reuşit să îi reunim pe reprezentanţii celor care - aşa cum bine spunea cineva - locuiesc limba română." a spus Bogdan Stanoevici, Ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

Fonte: www.dprp.gov.ro
Foto attività C.N.C.R.I.
[Per vedere le nostre foto, clicca qui]
Seguici Su...
[]
I Nostri Video
Per visionare i nostri video, clicca qui...
[Per visionare i nostri video, clicca qui]

Realizzazione siti web www.sitoper.it
invia a un amico
icona per chiudere
Attenzione!
Non puoi effettuare più di 10 invii al giorno.
Informativa privacy
Testo dell'informativa da compilare...
torna indietro leggi Informativa privacy
 obbligatorio